PÁLYAORIENTÁCIÓS FOGLALKOZÁSOK

5 – 8. o.

Iskolánkban a felső tagozatos osztályok a pályázat keretében pályaorientációs foglalkozásokon vettek részt két alkalommal, összesen 5 órában, az osztályfőnökök vezetésével.

Ezeket a foglalkozásokat a Dolmány Mária, illetve Kiss László által tartott programokat követően időzítettük. A vendégelőadók által tartott foglalkozásokon részt vett a mi drámapedagógus kolléganőnk is, aki egyben az 5. osztály osztályfőnöke.

Tapasztalatait megosztotta a többi osztályfőnökkel, ennek alapján, illetve saját ötleteik, helyi sajátosságaink hozzáadásával tervezték meg a kollégák az 5 óra tematikáját.

Nagyon változatosan, az életkori sajátosságok figyelembe vételével, kooperatív technikák, drámapedagógiai módszerek alkalmazásával dolgozták fel az osztályok a „pályaorientáció” témáját.

Minden osztály foglalkozott a szó jelentésével, ismerkedtek szakmákkal, környékbeli középiskolákkal, továbbtanulási lehetőségekkel.

Nagy gondot fordítottak a pedagógusok arra, hogy megismerjék a gyerekeknek a jövőre vonatkozó elképzeléseit, tudatosították, hogy az egyes szakmákhoz milyen tulajdonságokkal kell rendelkezni. Törekedtek a tanulók önismeretének fejlesztésére.

Az osztályfőnökök nagyon hasznosnak ítélik, hogy lehetőségük volt egy kicsit behatóbban foglalkozni ezzel a témával, hiszen a pályaválasztáshoz fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek saját erőségeikkel és gyengeségeikkel, és hogy nemcsak a célt kell kitűzni, hanem azért időben tenni is kell.

Tanulói hozzászólások:

Matyi Zoltán Bence 5. o.:

„Nagyon jól éreztem magam a rendőrruhában, lehet, hogy rendőr leszek.”

Petrovánszki József 6. o.:

„Úgy érzem, jobban megismertem magam.”

Orémus András 7. o.:

„Szerintem jó lenne máskor is ilyen foglalkozás, megkönnyítené a pályaválasztást.”

Matyi András 8. o.:

„Nagyon tetszett az elsősegélynyújtás. Ezt mindenkinek meg kellene tanulni, nem csak a mentősöknek és orvosoknak.”

 

Petneháza-pályaorientációs foglalkozás01 Petneháza-pályaorientációs foglalkozás02 Petneháza-pályaorientációs foglalkozás03 Petneháza-pályaorientációs foglalkozás04 Petneháza-pályaorientációs foglalkozás05 Petneháza-pályaorientációs foglalkozás06 Petneháza-pályaorientációs foglalkozás07 Petneháza-pályaorientációs foglalkozás08 Petneháza-pályaorientációs foglalkozás09 Petneháza-pályaorientációs foglalkozás10 Petneháza-pályaorientációs foglalkozás11 Petneháza-pályaorientációs foglalkozás12 Petneháza-pályaorientációs foglalkozás13 Petneháza-pályaorientációs foglalkozás14 Petneháza-pályaorientációs foglalkozás15 Petneháza-pályaorientációs foglalkozás16 Petneháza-pályaorientációs foglalkozás17 Petneháza-pályaorientációs foglalkozás18 Petneháza-pályaorientációs foglalkozás19 Petneháza-pályaorientációs foglalkozás20 Petneháza-pályaorientációs foglalkozás21