KOMPLEX KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK

 

Korunkban a közlekedéshez szorosan kapcsolódik a közlekedési baleset is. Még egy ilyen „kis” faluban is az elmúlt években nagyon sok baleset történt, nem egyszer halállal végződve. Volt már olyan közlekedési baleset, amelyben egy iskolai tanulót mentőhelikopter vitt el.

A TÁMOP-3.1.4.C-14-2015-0291 pályázat keretében a Petneházy Dávid Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2-6. osztályos tanulói vettek részt a  közlekedési ismeretek témakör feldolgozásában. A témakör keretén belül megismerkedtek a KRESZ alapvető irányelveivel, a közlekedési táblákkal, útburkolati jelekkel, rendőri karjelzésekkel. A megismert táblákat, útburkolati jeleket azonosítottuk községünkben.  Kiemelten foglalkoztunk a gyalogos közlekedés szabályaival. Nagyon sok tanulónk jár iskolába kerékpárral, a környékünkön erőteljes kerékpárút építési láz van, ezért kiemelten taglaltuk a kerékpáros közlekedés szabályait is. Mindenki utazik, ezért az utasokra vonatkozó szabályokat is megismertük. Mindezen előírásokat, szabályokat külön megvizsgáltunk, hogyan érvényesül községünkben. Az iskolába való érkezést, illetve hazafelé menést megvizsgáltuk közlekedési szempontból. Elemeztük az egyes kereszteződéseket, az úttesten való áthaladást, a veszélyes helyeket.

Az elméleti ismeretek után, a gyakorlatban alkalmazták a megszerzett tudást. A pályázat keretében az iskola kerékpárokat kapott, amelyek tökéletesen fel vannak szerelve az előírásoknak megfelelően. Ezen keresztül összehasonlítottuk a saját kerékpárokat, figyelmeztetve a hiányosságokra. Előző pályázatból már nyert az iskola 2 db rollert, amit szintén használtunk. A tornateremben építettünk ki egy pályát, amelyen bizonyították elméleti és gyakorlati ismereteiket. A felhasznált táblák, a gyalogosátkelő mind-mind elősegítette az ismeretek rögzítését. Kimondottan jó hangulatban teltek az előadások, hiszen az elméleti ismeretek községünkre voltak kivetítve, a tanulók nagyon aktívak voltak, hozták a jobbnál jobb példákat. A gyakorlati ismereteknél alig lehetett a tanulókat leszedni a kerékpárokról, a rollerról.

A pályázat előírásait, elvárásait maradéktalanul sikerült megvalósítani. Természetesen ezeket az ismereteket, legyen az elméleti, vagy gyakorlati, időnként meg kell ismételni, hiszen a gyerekek életéről van szó.

Nagy Nóra 2. o.: Ezentúl sokkal jobban fogok figyelni az iskolába jövet.

Szabó Panna 5. o.: Mennyi minden van az úton, eddig nem is vettem észre.

Kondor Anita 6. o.: Nagyon jók ezek az új kerékpárok.

 

Petneháza, 2015. október 27.

Pető István

szakmai megvalósító

 

Petneháza - közlekedési ismeretek1 Petneháza - közlekedési ismeretek2 Petneháza - közlekedési ismeretek3 Petneháza - közlekedési ismeretek4 Petneháza - közlekedési ismeretek5 Petneháza - közlekedési ismeretek6 Petneháza - közlekedési ismeretek7 Petneháza - közlekedési ismeretek8