PÁLYAORIENTÁCIÓ 2.

Az új tanévben is folytatódnak iskolánkban az „Innovatív közösségi élettér Petneházán” című projekt rendezvényei.

Szeptember 24-én Dolmány Mária drámapedagógus, pedagógiai fejlesztő érkezett iskolánkba, aki pályaorientációs foglalkozást tartott tanulóinknak. A foglalkozáson 15 tehetséges felsős tanulónk vett részt.

A „pályaorientáció” szó értelmezése után a téma fontosságára hívta fel a tanulók figyelmét az előadó, hiszen közeledve az általános iskolai tanulmányok befejezéséhez tanulóinknak komolyan és felelősségteljesen kell gondolni a folytatásra.

Ezután beszélgetés következett arról, hogy mi a különbség a felnőttek és a gyerekek „munkája” között, melyik tantárgy áll hozzájuk legközelebb.

Hogy milyen munkát végeznének legszívesebben a gyerekek egy hónapig iskola helyett, sokféle válasz érkezett: orvos, rendezvényszervező, mérnök, állatorvos, csecsemőgondozó, stb. Tehát elég tájékozottak tanulóink a különböző szakmákat, foglalkozásokat illetően.

A foglalkozás utolsó részében csoportokban dolgoztak a gyerekek. Az volt a feladatuk, hogy gyűjtsenek foglalkozásokat a következő területekről:

  • mezőgazdaság
  • oktatás – kultúra
  • egészségügy
  • kereskedelem
  • ipar
  • közlekedés – turizmus
  • szórakozás
  • szolgáltatás

A csoportok sikeresen oldották meg a feladatot, sokféle szakmát összegyűjtöttek.

A záró beszélgetésben az előadó összegezte az elhangzottakat, megbeszélte a gyerekekkel, hogy sokféle szakma létezik, és minden területen lehet sikereket elérni.

Hangsúlyozta, hogy az a legfontosabb, hogy a munkánkat kedvvel végezzük.

A 60 perces foglalkozás nagyon jó hangulatban telt, a gyerekek nagyon érdeklődőek, aktívak, együttműködőek voltak.

Tanulói hozzászólások:

Jene Gergő:

„Nagyon érdekes volt az előadás, kedves volt az előadó, jól éreztem magam.”

Pára Vivien:

„Nekem a csoportmunka tetszett a legjobban, mert a közlekedés és a turizmus nagyon érdekel engem.”

PETNEHÁZA-PÁLYAORIENTÁCIÓ 2-1 PETNEHÁZA-PÁLYAORIENTÁCIÓ 2-2 PETNEHÁZA-PÁLYAORIENTÁCIÓ 2-3 PETNEHÁZA-PÁLYAORIENTÁCIÓ 2-4 PETNEHÁZA-PÁLYAORIENTÁCIÓ 2-5 PETNEHÁZA-PÁLYAORIENTÁCIÓ 2-6 PETNEHÁZA-PÁLYAORIENTÁCIÓ 2-7