PÁLYAORIENTÁCIÓ 1.

Június 5-én reggel 8 órakor iskolánk tanulói nem a tantermekben kezdték a napot, hanem a tornateremben gyülekeztek valamennyien. Két nagyszerű színművész érkezett hozzánk, hogy megtartsák az első pályaorientációs előadást: Pankotai Péter és Ruzsicka László.

Bevezetésként arról beszéltek a gyerekeknek, hogy milyen tanulmányokat kell folytatni ahhoz, hogy valaki színművész legyen.

Ezt követően sorra vették, hogy mi minden szükséges egy színházi előadás létrehozásához, milyen szakembereknek kell összehangoltan együtt dolgozni. Mindezt be is mutatták, eljátszottak egy színházi próbát úgy, hogy a gyerekek közül került ki a főszereplő színész, a díszítők, a világító, öltöztető, sminkes, fodrász, kellékes hangosító és a súgó. A Légy jó mindhalálig című darabnak azt a részét mutatták be, mikor Nyilas Misi pakkjának tartalmát megették a társai.

Az „előadás” közös énekléssel zárult: Az élet szép…

Nem csak a szerepet kapott, hanem a közönség soraiban ülő gyerekek is nagy érdeklődéssel követték az előadást, és sajnálták nagyon, mikor vége lett. A színház és a színjátszás közel áll hozzájuk, hiszen szinte valamennyien rendszeresen járnak a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházba. Iskolánkban az alapfokú művészetoktatás keretében színjáték tanszakon két színjátszó csoport működik, az abban részt vevő tanulók ismerős dolgokkal találkozhattak.

Köszönjük a két színművésznek ezt a tartalmas, sok ismeretet nyújtó, nevelő hatású, ugyanakkor szórakoztató előadást.

A végén kérdéseket is tettek fel a tanulók:

Tóth Zsóka: Ha a színész magánéletében valamilyen szomorú dolog történik, hogyan tud vígjátékban játszani?

Válasz: Trenírozni kell a lelket, tanulható. A fájó dolgok is múlttá válnak, és mindig a jelen pillanat a legfontosabb.

Bardi Liliána: Mennyi ideig tart egy darab szövegének a megtanulása?

Válasz: Általában egy hónap, hosszabb darabok esetében 1-3 hónap.

Szabó Panna: Mi történik, ha tévesztenek a színpadon?

Válasz: A hibát mindig ki lehet javítani!

 

PETNEHÁZA-PÁLYAORIENTÁCIÓ 1-10 PETNEHÁZA-PÁLYAORIENTÁCIÓ 1-08 PETNEHÁZA-PÁLYAORIENTÁCIÓ 1-09 PETNEHÁZA-PÁLYAORIENTÁCIÓ 1-06 PETNEHÁZA-PÁLYAORIENTÁCIÓ 1-07 PETNEHÁZA-PÁLYAORIENTÁCIÓ 1-04 PETNEHÁZA-PÁLYAORIENTÁCIÓ 1-05 PETNEHÁZA-PÁLYAORIENTÁCIÓ 1-03 PETNEHÁZA-PÁLYAORIENTÁCIÓ 1-02 PETNEHÁZA-PÁLYAORIENTÁCIÓ 1-01