KÖZÖSSÉGI RENDEZVÉNYEK: OKTÓBER 6.

Minden év október 6-án színvonalas emlékműsorral tisztelgünk az 1849. október 6-án Aradon kivégzett 13 hős hadvezér emléke előtt.

Ebben a tanévben az alapfokú művészetoktatás keretében működő Csiribiri színjátszó csoport kapta ezt a feladatot, melynek én vagyok a vezetője.

Az előkészítő munkálatokat nem sokkal a tanévkezdés után elkezdtem. A versek, zenék, egyéb anyagok összegyűjtése után összeállítottam a műsort, majd kiosztottam a szerepeket a gyerekeknek.

Elkezdődtek a próbák, közben készítettük a díszletet, beszereztük a kellékeket, egységes jelmezeket. Szeptember utolsó napjaitól már a tornateremben, a színpadon próbáltunk minden nap.

Közben az osztályfőnökök is felkészítették az iskola tanulóit az emléknapra. Az életkori sajátosságoknak megfelelő szinten elbeszélgettek a gyerekekkel arról, hogy mire is emlékezünk október 6-án.

Ráirányították a gyerekek figyelmét arra, hogy az adott történelemi korban milyen nagy jelentősége volt a hős katonák önfeláldozásának, és hogy kitartásból, a haza iránti elkötelezettségből mindannyiunk számára példát mutattak.

Mi is sokat tehetünk hazánkért, például szorgalommal, környezetünk megóvásával, értékeink megbecsülésével.

Október 6-án az iskola tanulóközössége, szülők és vendégek előtt adták elő a tanulók az emlékműsort. A közönség soraiban ülők végig meghatódottan, csendben, figyelmesen követték a színpadon zajló eseményeket, ezért úgy gondolom, hogy műsorunk elérte a célját, és méltó emléket állított a 13 aradi vértanúnak.

 

Sinkáné Morán Gabriella

drámapedagógus

szakmai megvalósító

 

Tanulói hozzászólások:

Bardi Liliána:

„Visszaemlékeztünk a régi időkre. Megismertük a 13 aradi vértanú nevét és azt, hogyan végezték ki őket.

Az iskola tanulói együtt mondták, hogy „Őrizzük emlékét” és ez nagyon megható volt.”

Sándor Dávid:

„Jó volt látni, hogy a csoportban már az osztálytársunk is szerepel. Ügyesen mondták a verseket, volt olyan, aki majdnem sírt, úgy meghatódott.

Nagyon jó volt az előadás, tetszett mindenkinek, és nagyon nagy taps volt a végén.”

PETNEHÁZA-KÖZÖSSÉGI RENDEZVÉNYEK-OKT 6-1 PETNEHÁZA-KÖZÖSSÉGI RENDEZVÉNYEK-OKT 6-2 PETNEHÁZA-KÖZÖSSÉGI RENDEZVÉNYEK-OKT 6-3 PETNEHÁZA-KÖZÖSSÉGI RENDEZVÉNYEK-OKT 6-4 PETNEHÁZA-KÖZÖSSÉGI RENDEZVÉNYEK-OKT 6-5 PETNEHÁZA-KÖZÖSSÉGI RENDEZVÉNYEK-OKT 6-6 PETNEHÁZA-KÖZÖSSÉGI RENDEZVÉNYEK-OKT 6-7 PETNEHÁZA-KÖZÖSSÉGI RENDEZVÉNYEK-OKT 6-8 PETNEHÁZA-KÖZÖSSÉGI RENDEZVÉNYEK-OKT 6-9