NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA

 

A Nemzeti Összetartozás Napja nem tartozik a nagy hagyományokkal rendelkező iskolai ünnepségek, emléknapok sorába.

A Magyar Országgyűlés 2010-ben, június 04-ei hatállyal, a trianoni békeszerződés megkötésének 90. évfordulója alkalmából törvényben nyilvánította ezt a napot a Nemzeti Összetartozás Napjává. Szintén 2010-ben hozott határozatot az Országgyűlés arról, hogy ez a nap iskolai emléknap legyen.

 

Bár június 04-e nagyon közel van a tanév végéhez, és sok egyéb esemény vonja el a tanulók figyelmét, mi úgy döntöttünk, hogy igyekszünk méltó módon megünnepelni ezt az emléknapot is, hiszen annak tartalma, szépsége kihagyhatatlan lehetőségét nyújtja a hazaszeretetre nevelésnek, nemzeti értékeink megismertetésének, megbecsülésének.

Június 04-én iskolai szintű ünnepséget tartottunk, amelyen érdeklődő szülők, vendégek is részt vettek.

 

Az emléknapot megelőzően az osztályfőnökök – az életkori sajátosságoknak megfelelő szinten – elbeszélgettek a gyerekekkel a 95 évvel ezelőtti történelmi eseményekről, hogyan lettek magyar emberek idegen országok állampolgárai. Szép tájakat, híres történelmi városokat csatoltak el tőlünk, családtagokat, rokonokat, barátokat vágtak el egymástól az új országhatárok.

 

A gyerekek figyelmét próbáltuk ráirányítani arra, hogy a határainkon túl élő magyarok nagy része ma is büszkén vállalja a magyar nemzethez való tartozását, ápolják anyanyelvünket, őrzik a hagyományokat – sokszor hűségesebben, mint mi, anyaországi magyarok. Ezt az is bizonyítja, hogy hazánkból napjainkban nagyon sok, jó szakmával rendelkező, tanult, diplomás ember külföldre távozik egy – sok esetben bizonytalan – jobb élet reményében. Gyerekeinknek viszont az az érdeke, hogy úgy készítsük őket a felnőtt életre, pályaválasztásra, hogy ne a külföldre való távozás legyen a cél, hanem itthon maradva saját életük jó irányú alakulását és hazánk fejlődését egyaránt szolgálja.

Az emléknappal kapcsolatban történelem szakos tanárként az előkészítő munkálatok koordinálása, drámapedagógusként az ünnepi műsor összeállítása és betanítása, valamint az ünnepség megszervezése és lebonyolítása volt a feladatom.

 

Petneháza, 2015. június 08.

Szabó Gyuláné

szakmai megvalósító

 

Tanulói hozzászólások:

Bányai Cintia:

„Örülök, hogy részt vehettem az ünnepi műsorban, szerintem nagyon tetszett a közönségnek.”

 

Horváth Máté:

„Ősszel, mikor Somorján jártunk, a testvériskolánkban láthattuk, hogy ugyanúgy magyarul tanulnak és beszélnek, mint mi.”

 

Czipka Jázmin:

„Nagyon szép, megható volt az ünnepség. Én szeretnék majd eljutni a történelmi Magyarország több városába is.”

PETNEHÁZA - NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA01 PETNEHÁZA - NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA02 PETNEHÁZA - NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA03 PETNEHÁZA - NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA04 PETNEHÁZA - NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA05 PETNEHÁZA - NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA06 PETNEHÁZA - NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA07 PETNEHÁZA - NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA08 PETNEHÁZA - NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA09 PETNEHÁZA - NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA10 PETNEHÁZA - NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA11 PETNEHÁZA - NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA12